Acasă Blog Reparatii Cum sa schimbi uleiul singur acasa. Cateva sfaturi utile!
Cum sa schimbi uleiul singur acasa. Cateva sfaturi utile!

Cum sa schimbi uleiul singur acasa. Cateva sfaturi utile!

Schimbatul uleiului la mașină este o procedură esențială pentru menținerea performanței și a longevității acesteia. Cu toate acestea, mulți proprietari de autovehicule optează pentru a realiza această operație acasă. Acest articol îți va arăta cum să schimbi uleiul singur acasă, oferindu-ți sfaturi utile pentru a face procesul cât mai simplu și eficient posibil.

Pregătirea Materialelor Necesare

Înainte de a începe, asigură-te că ai toate materialele necesare. Vei avea nevoie de ulei motor nou, o cheie pentru filtru de ulei, o pâlnie, un recipient pentru uleiul vechi, mănuși de protecție și hârtie. Alegerea uleiului potrivit este crucială, așa că verifică manualul mașinii pentru specificații.

Siguranța Mai Presus de Toate

Siguranța trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Parcă mașina pe o suprafață plană și asigură-te că este complet oprită. Folosește frâna de mână și blochează roțile pentru extra siguranță.

Drenarea Uleiului Vechi

Primul pas este să drenezi uleiul vechi. Deschide capacul de umplere a uleiului de pe partea de sus a motorului pentru a permite aerului să circule. În continuare, localizează șurubul de scurgere a uleiului și plasează recipientul sub el. Desfașă șurubul cu atenție și lasă uleiul să se scurgă complet.

Înlocuirea Filtrului de Ulei

După ce uleiul vechi a fost drenat, urmează înlocuirea filtrului de ulei. Îndepărtează filtrul vechi cu cheia specială și aplică puțin ulei nou pe garnitura noului filtru. Acest lucru va asigura o etanșeitate bună. Înșurubează noul filtru manual, fără a folosi unelte, pentru a evita strângerea excesivă.

Adăugarea Uleiului Nou

Acum că uleiul vechi a fost drenat și filtrul înlocuit, e timpul să adaugi uleiul nou. Folosind pâlnia, toarnă uleiul nou în motor, conform cantității specificate în manualul mașinii. Este important să nu depășești nivelul maxim.

Verificarea Nivelului de Ulei

După ce ai adăugat uleiul nou, așteaptă câteva minute pentru a se așeza. Apoi, folosește tija de măsură pentru a verifica nivelul. Asigură-te că se află între marcajele minim și maxim.

Curățarea și Finalizarea

Încheie procesul prin închiderea capacului de umplere a uleiului și resurubarea șurubului de scurgere, dacă este cazul. Curăță orice scurgeri de ulei și verifică din nou nivelul după o scurtă perioadă de funcționare a motorului.

Deșeurile

Este esențial să te ocupi corespunzător de uleiul vechi și filtrul uzat. Transportă-le la un centru de reciclare autorizat.

Întrebări Frecvente

 • Ce tip de ulei ar trebui să folosesc?
 • Verifică manualul mașinii pentru specificațiile producătorului.
 • Cât de des ar trebui să schimb uleiul?
 • Depinde de recomandările producătorului și de tipul de ulei utilizat.
 • Pot să folosesc orice tip de recipient pentru uleiul vechi?
 • Utilizează un recipient care poate fi închis ermetic pentru a preveni scurgerile.
 • Ce fac dacă am scăpat ulei pe motor?
 • Curăță imediat pentru a preveni arderea uleiului și posibilele mirosuri neplăcute.
 • Este necesar să schimb filtrul de ulei de fiecare dată?
 • Da, este recomandat să înlocuiești filtrul de ulei la fiecare schimb de ulei pentru a menține curățenia și eficiența motorului.

Concluzie

Schimbarea uleiului acasă poate fi o sarcină satisfăcătoare și economisitoare de bani, atâta timp cât este efectuată corect și în siguranță. Urmând pașii și sfaturile din acest articol, vei putea să îți întreții mașina eficient, menținându-i performanța la nivel optim.

Am găsit informații relevante despre schimbarea uleiului și filtrului de ulei la mașină pe mai multe site-uri românești specializate:

 1. Promotor.ro oferă informații generale despre intervalul de timp recomandat pentru schimbarea uleiului în cutia de viteze și diferențial, precum și alte sfaturi utile legate de întreținerea vehiculului​​.
 2. Dacia.ro recomandă schimbarea uleiului și a filtrului de ulei conform programului de întreținere, oferind sfaturi pentru o călătorie fără griji​​.
 3. Motoboom.ro explică importanța schimbării uleiului la ATV-uri, subliniind semne care indică necesitatea acestei operațiuni​​.

Aceste resurse oferă o gamă largă de sfaturi și informații pentru proprietarii de autovehicule interesați să efectueze schimbarea uleiului și a filtrului de ulei acasă. Pentru mai multe detalii, te încurajez să vizitezi site-urile menționate.

 

Vezi și restul articolelor nostre aici.

Vizitați și website ul nostru de anunțuri auto Piatauto.ro

Adaugă comentariu

Sign up to receive the latest updates and news

Vino sa ne saluți
© 2024 Rocazii - Anunțuri Gratuite